Tuğbam » Sağlık » Diş protezleri ve dolgularına dikkat

Diş protezleri ve dolgularına dikkat


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Diş sorunlarından dolayı dişçiye gittiniz ve dişinize protez yada dolgu yaptırdıysanız dikkatli olmanızı öneririm. Çünkü yanlış yapılan diş protezleri ve dolguları ileride dişiniz ve sağlığınız için büyük sorunlara yol açabilir. Zaman gazetesindeki haberi aynen yayınlıyoruz;

Ağızda uyumsuz protezler, kenarı kırılmış dolgular, genellikle de sigara gibi nedenlerle oluşan ve 3 hafta süreyle kendiliğinden iyileşmeyen yaraların, kanser riski taşıyabileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Şener, ağızda da diğer vücut bölgeleri gibi birçok yaranın çıkabileceğini söyledi. Şener, çok fazla fark edilmeyen ağızdaki yaraların zamanla hayati risk boyutuna ulaşabildiğini belirterek, “Ekmek parçası, sivri bir protez kenarı veya kırılmış bir dolgunun kenarı ağızda travmatik yaralar oluşturabilir. Bunun haricinde ağızda, kimyasal maddeler, bazı kronik hastalıklar veya sigaranın etkisiyle de yaralar oluşabilir.” dedi.

Ağızda oluşan ve 3 hafta süreyle kendiliğinden iyileşmeyen yaralar için mutlaka uzman hekime başvurulması gerektiğini ifade eden Şener, uzun süre iyileşmeyen yaralarda ağız içi kanseri riski bulunabileceği uyarısında bulundu. Bu tip yaraların ağrısız, sinsi bir şekilde ilerlediğini ve kolaylıkla fark edilmeyebileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şener, “Bu nedenle daha da tehlikeliler. Ağzın herhangi bir bölgesinde oluşabilir. İlk başta sessiz ilerleyen yara büyür ve hastaya sıkıntı vermeye başlar. Daha sonra dudakta ve yanakta hissizlik belirtisi ortaya çıkar, duyarlılık kaybı oluşur. Hasta bu gibi şikâyetlerde zaman geçirmeden uzman bir hekime başvurmalıdır.” diye konuştu.

Ağız içi kanserinin genellikle sigara içen ileri yaştaki erkeklerde görüldüğünü bildiren Şener, sigaranın tütüne bağlı kimyasal, filtrenin iki dudak arasında sürtünmesi nedeniyle mekanik ve sıcaklığa bağlı travmatik yaralar oluşturduğunu söyledi. Her kanser türünde olduğu gibi ağız içi kanserinde de erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Yrd. Doç. Dr. Şener, ağız bakımına dikkat edilmesi ve düzenli şekilde dişlerin fırçalanması durumunda bu tip yaraların kolaylıkla fark edilebileceğini bildirdi.

Reklamlar

Bu Yazıyı Facebook Twitter Sayfanda Paylaş


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir