Tuğbam » Sağlık » Kanser Tedavisinde Moralinizi Yüksek Tutmalısınız

Kanser Tedavisinde Moralinizi Yüksek Tutmalısınız


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Kanser Tedavisinde Moralinizi Yüksek Tutmalısınız – Uzmanlar, hızla artan kanser hastalığına yakalanmamak için sağlıklı beslenmenin önemine dikkati çekti. Kanserin tedavisinde hastanın moral seviyesinin de önemli rol oynadığını belirten uzmanlar, bunun iyileşmeyi etkilediğini ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Komisyonu geçtiğimiz ay Türkiye’nin ‘kanser haritası’nı çıkardı. Rapora göre, hayatını kaybedenlerin her 100 kişiden 14’ünün ölüm sebebi kanser. Kanserin en önemli sebeplerinden biri sigara olurken diğeri ise obezite.

Araştırma Komisyonu’nun raporuna yansıyan bilgilere göre, Türkiye’de kanserle yaşayan kişi sayısı yaklaşık 400 bin. En çok görülen kanser türü erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri. Ülkede her yıl 150 binin üzerinde kanser vakasının ortaya çıktığı belirtilirken, kanserin 2030 yılında ülkenin önemli bir sağlık sorunu olacağı kaydedildi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Binnaz Sarper, meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi durumunda ölümcül bir hastalık olarak değerlendirilmediğini ifade etti. 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Sarper, meme kanserinin günümüz itibari ile ölümcül bir hastalıktan çıktığını ifade etti.

Birinci derece akrabalarında meme kanseri olan kişilerin her yıl tedavi olmasını gerektiğini ifade ederek, “Birinci derecede akrabalarında meme kanseri olan kadınlara daha sık ve erken yaşta takipten geçmelerini öneriyoruz. Mamografide, meme kanseri henüz ele gelen bir kitle olmadan, yani kireçlenme aşamasındayken saptandığından meme kanseri çok erken evrede tedavi edilebiliyor.” dedi.

Meme kanserinin ve diğer kanserlerin sebebinin bilimsel olarak kesinlik kazanmadığını ifade eden Doç. Dr. Sarper, kanser hastalığı için iki grup risk faktörü olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyetine ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. En sık görülen kanser tipleri, kadınlarda en çok meme, akciğer, rahim ve kalın bağırsak kanserleri. Erkeklerde ise en çok akciğer, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserleri görülmektedir.”

Sarper, kanser hastalığından korunmak için de şu önerilerde bulundu: “Doğru beslenme, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun, temiz havada düzenli egzersizler yapın.”

Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Gülay Sökül, kanser hastalığının tedavi edilmesinin uzun süreçler aldığını da vurguladı. Kanser hastasının hayata daha iyi tutunabilmesi için moral seviyesinin her daim yüksek olması gerektiğini belirten Sökül, bir hastanın yakınıyla dayanışma içinde olması ve moral seviyesinin yüksek olmasının ilaç tedavisinden daha etkili olduğunu dile getirdi.

Haber7

Reklamlar

Bu Yazıyı Facebook Twitter Sayfanda Paylaş


Bu yazı

tarihinde

tarafından yazılmıştır.

Son güncelleme tarihi:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir