Etiket: inkılapçılık

  • Atatürk ilkeleri Doğrultusunda Yapılan inkılaplar

    Atatürk ilkeleri Doğrultusunda Yapılan inkılaplar Atatürkün Cumhuriyetçilik, Devletçilik, Halkçılık, Laiklik, Milliyetçilik ilkesi gibi ilkeleri doğrultusunda yapılan inkılapları bu sayfamızda tüm olarak okuyabilirsiniz.. Buyrun; Cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılâplar: TBMM’nin açılması (23 Nisan 1920) 1921 ve 1924 anayasalarının hazırlanması Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922) Cumhuriyetin ilan edilmesi (29 Ekim 1923) Siyasi partilerin kurulması Kadınlara seçme ve…

  • İnkılapçılık ilkesi Doğrultusunda Yapılan inkılaplar

    İnkılapçılık ilkesi Doğrultusunda Yapılan inkılaplar Tarihleri İle Şapka Kanunu çıkarıldı – 1925 Kılık Kıyafet düzenlemesi – 1934 Latin Alfabesi kabul edildi – 1928 Latin Rakamları kabul edildi – 1928 Takvim, saat, ağırlık ve uzunluk ölçülerinin kabulü – 1931 Hafta tatili Cuma gününden Pazar gününe alındı – 1935 Alt Konular; Atatürk ilkeleri Cumhuriyetçilik ilkesi Milliyetçilik ilkesi…

  • Laiklik ilkesi Doğrultusunda Yapılan inkılaplar

    Laiklik ilkesi Doğrultusunda Yapılan inkılaplar Tarihleri ile Saltanat kaldırıldı (1 Kasım 1922). Halifelik kaldırıldı (3 Mart 1924). Şer’iyye ve Evkaf Vekâleti kaldırıldı. Yerine Diyanet işleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Mü­dürlüğü kuruldu. (3 Mart 1924). Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkartıldı (3 Mart 1924). Tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı (30 Kasım 1925). Medeni Kanun kabul edildi (17 Şubat…

  • Milliyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

    Milliyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

    Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesini oluşturan Atatürk ilkelerinden milliyetçiliğin, yalnızca bir duygu olmaktan çıkıp siyasi, ekonomik ve kültürel alanda devrim niteliğindeki inkılaplara nasıl dönüştüğünü keşfetmeye hazır mısınız? Ulusal egemenlikten ekonomik bağımsızlığa, milli dilden özgün bir tarihe uzanan bu kapsamlı dönüşüm sürecini ve milliyetçilik ilkesi doğrultusunda atılan sağlam adımları şimdi öğrenerek, modern Türkiye’nin temellerinin ne denli bilinçli…

  • Halkçılık İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

    Halkçılık İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar

    Türkiye Cumhuriyeti’nin “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” şiarıyla temelini atan halkçılık ilkesinin, kanun önünde mutlak eşitliği nasıl tesis ettiğini ve toplumsal ayrıcalıkları ortadan kaldıran devrimci adımlara nasıl ilham verdiğini keşfetmeye hazır mısınız? Siyasi haklardan toplumsal statüye, eğitimden ekonomiye uzanan geniş bir yelpazede halkın yararını gözeten ve modern bir toplum inşa eden bu temel inkılapları şimdi öğrenerek,…

  • İnkılapçılık ilkesi

    İnkılapçılık ilkesi nedir kısaca – Mustafa Kemal Atatürkün temel ilkeleri arasında olan inkılapçılık ilkesinin özellikleri tanımı hakkında bilgi vermeye çalışacağız bu yazımızda arkadaşlar. İnkilapçılık Nedir? İnkılapçılık ya da reformizm, toplumda gerekli değişikliklerin aniden, devrim şeklinde değil, reformlar yoluyla, yumuşak bir geçiş şeklinde olması gerektiğini savunan görüştür. İnkılapçılık ilkesi temel ilkeler doğrultusunda yenilikçi bir ilkedir. Eski…

  • Devrimcilik İlkesi

    Devrimcilik İlkesi

    Devrimcilik İlkesi Nedir? Kısaca Özellikleri Diğer adıyla inkılapçılık olan Mustafa Kemal Atatürk’ün temel ilkeleri arasında olan devrimcilik ilkesinin özellikleri tanımı hakkında bilgi vermeye çalışacağız bu yazımızda arkadaşlar. İnkılapçılık (Devrimcilik) Devrimcilik, Türk ulusunun çağdaşlaşması yolunda yapılan Atatürk devrimlerinin benimsenmesi, geliştirilmesi ve her türlü tehlikelere karşı korunmasıdır. İnkılapçılık, en kısa anlamı ile yenilik demektir. Atatürk inkılapçılığı, eski…