İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Devletçilik ilkesi

Devletçilik ilkesi nedir kısaca – Atatürkün temel ilkeleri arasında olan devletçilik ilkesinin özellikleri tanımı hakkında bilgi vermeye çalışacağız bu yazımızda arkadaşlar.

Devletçilik ilkesi Nedir Özellikleri
Devletçilik, Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 temel ilkesinden biridir. Ülkenin genel ekonomik faaliyetlerinin düzenlenmesi ve özel sektörün girmek istemediği veya yetersiz kaldığı ya da ulusal çıkarların gerekli kıldığı alanlara girmesini öngören ilkedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal ekonomiyi, sağlam temeller üzerine oturtma amacına yönelik olarak ve İktisaden zayıf bir ulus, fakirlik ve sefaletten kurtulamaz. Toplumsal ve siyasi felaketten yakasını kurtaramaz.” felsefesine dayalı olarak Atatürk İlkeleri arasında yerini almış olan ilkedir.

Atatürk bu ilkenin amacını “Bizim güttüğümüz “devletçilik” bireysel çalışma ve etkinliği esas tutmakla beraber, mümkün olduğu kadar az zaman içinde ulusu refaha, ülkeyi bayındırlığa eriştirmek için, ulusun genel ve yüksek yararlarının gerektirdiği işlerde özellikle ekonomik alanlarda, devleti fiilen ilgilendirmektir.” diyerek açıklamaktadır.

Aşağıdaki Bilgiyi Ancak Öğretmeniniz isterse ödevinizde kullanabilirsiniz yoksa yukarıdaki yeterlidir..
Devletçilik ilkesinin İçeriği ve Gelişimi;
Atatürk, Devletçilik ilkesini, Halkçılık ilkesi ile bağlantılı olarak değerlendirmektedir. Yoksul, yüzyıllardır ihmal edilmiş olan halkın kalkınması ve çağdaş yaşam düzeyine ulaşması için 1923-1930 yılları arasında, kalkınma için gerekli yatırımları yapması özel girişimcilerden beklendi. Ama bu işlevi yerine getirmeye özel kişilerin yeterli parası, yeterli deneyimleri ve yeterli teknolojik birikimi olmaması yanında Dünyayı sarsan 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, liberal ekonomi politikalarının başarısızlığını vurguluyordu. Ülkeyi kalkındırmak, halkı çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak için “Devletçilik” ilkesini benimsedi. Böylece hem üretim arttırılacak, sanayi gerçekleştirilecek, hem de hakça bir paylaşım yapılacak ve ekonomik gücü kullanan bir sınıfın halkı ezmesine olanak verilmemiş olacaktı.

Türk Devrimi, tekelci eğilimi olmayan ulusal nitelikli özel girişimciliğin, gelişip güçlenmesine özel önem verir ama, bağımsızlıktan ödün vermeyen bir devletçiliğe dayanır. Siyasette olduğu gibi ekonomide de, yönlendirici ve belirleyici olan Kemalist devletçilik, ne Rusya’daki kollektivist devletçiliğe, ne de, Batı’daki mali sermaye egemenliği altındaki oligarşik devlet faaliyetlerine benzer.

Alt Konular;

  • Atatürk ilkeleri
  • Cumhuriyetçilik ilkesi
  • Milliyetçilik ilkesi
  • Devletçilik ilkesi
  • Halkçılık ilkesi
  • Laiklik ilkesi
  • Devrimcilik ilkesi
  • Reklamlar

    Bu Yazıyı Facebook Twitter Sayfanda Paylaş

    8 Yorum

    1. Emre 30 Ekim 2014

      ödevime yardımcı oldu

    2. seymen 13 Aralık 2013

      çok güzel

    3. Gizem 10 Kasım 2013

      eyer bu sitede oln şeyler ödevlerimde varsa hemen buraya glirim çnkü ilk defa baktım muthiş bir siteymiş 🙂 😀 😉

    4. melek 10 Kasım 2013

      muhteşem olmuş ellerine sağlık 🙂 😀 🙂

    5. Gizem 10 Kasım 2013

      ya gerçekten çok teşekkürederim aradığım bütünn konuları burdan araştırdım kısaca müthiş olmuş ellerinize sağlık 🙂 <3 ^_^

    6. ÖDEVİM VAR 27 Kasım 2012

      ödevim vardı saol LN

    7. furkan 08 Kasım 2012

      sağol kardeşim çok ihtiyacım vardı 😀 🙂

    8. kazım 16 Mayıs 2011

      wikipedia’dan ctrl-c ctrl-v. anlatmaya çalışacağız demiş bide.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir